Category Archives: Projectes

El Salvador

MUJER SALVADOREÑA

TRABAJADORA Y CAMPESINA

YO LE CANTO A TUS MANOS

DE TERNURA Y VALENTÍA.

A TUS MANOS QUE TANTO SABEN

DE TORTEAR Y ACARICIAR

A TUS MANOS QUE TRABAJAN

POR UNA NUEVA SOCIEDAD.

 

SITUACIÓ DEL PAÍS

 

Superfície: 21.048 Km2

Habitants: 6 milions (aprox).

Capital: San Salvador

Divisió administrativa: 14 departaments.

Moneda: dòlar

Idioma: espanyol

El Salvador és el país més petit d’Amèrica Central i un dels més densament poblats. La seva història està plena de lluites camperoles i socials, l’ultima  va durar dotze anys i va enfrontar en una guerra civil el govern  i el Frente Farabundo Martí para la Liberación Nacional (FMLN) que va acabar el 1992 amb la signatura dels Acords de Pau on es van assegurar reformes polítiques i militars, però no van aprofundir en  l’aspecte  social.

Actualment el país es troba immers en la dolarització, la privatització dels serveis bàsics i la  manca d’ajudes a l’agricultura (activitat bàsica de la majoria de la població), per això l’emigració cap a EEUU és l’única alternativa de futur (els diners que envien des d’EEUU als seus familiars és la principal font d’ingrés de divises d’El Salvador).

 

NUEVA  TRINIDAD

Nueva trinidad és un municipi rural i muntanyós, d’uns 2500 habitants, al nord del departament de Chalatenango, que fa frontera amb Honduras. El municipi, devastat per la guerra (19809-1992), es va repoblar amb gent provinent dels camps de refugiats l’any 1991. La població ha hagut de reconstruir els diferents veïnats des de zero, amb el  seu esforç i l’ajuda de les ONGS. Gràcies a l’organització comunal i al recolzament internacional ha pogut tirar endavant l’educació, el centre de salut, la construcció d’habitatges, aconseguir llum i aigua potable,… L’activitat econòmica principal és la de subsistència, amb producció de gra bàsic. 

 

L’agermanament


Es va oficial l’any 1999, amb el compromís dels ajuntaments dels dos pobles. La Xarxa solidària de SFG es coordina amb la “Comisión de hermanamiento” de Nueva Trinidad, que té representants de les directives comunals i de l’alcaldia municipal. La nostra tasca consisteix en ajudar a desenvolupar un Pla Integral de zona mitjançant el seguiment dels projectes necessaris, amb l’aportació de recursos humans  i materials.

 

*Durant els primers anys es va col·laborar en la reconstrucció del poble:

Centre Cultural, menjadors per a les escoles rurals, molins de blat de moro, farmacioles de primers auxilis per a les comunitats més aïllades, …

*En una segona fase es va donar suport a serveis i a petits projectes productius: guarderia, menjador comunal, camió-ambulància, forn de pa,…

*Actualment s’intenta activar l’activitat econòmica amb cooperatives i projectes productius més amplis: centre agrari, piscifactoria,…

 

FORN 

 MOLÍ DE BLAT DE MORO

CENTRE CULTURAL

Consta d’una biblioteca, ludoteca i sala d’ordinadors.

L’objectiu és oferir un material educatiu de suport als nens i joves. Cal tenir en compte que és l’únic lloc de la zona on poden tenir accés a aquest tipus de material.

Un representant de la comunitat coordina les activitats voluntàriament.

Xarxa Solidària fa el seguiment i manteniment del centre.

(foto nena biblio antiga web)

PISCIFACTORIA 

Consta de quatre estanys a l’aire lliure, al costat del riu Gualcinga, on es crien “tilapias”.

L’objectiu és crear llocs de treball a la comunitat, així com oferir peix fresc a tot el municipi i fins i tot als del voltant.

El gestiona la cooperativa “El porvenir”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PROJECTES A FILIPINES

FILIPINES

Les Filipines estàn formades per més de 7.000 illes. Varen patir moltes invasions de diferents països per tal de governar-les. En aquests moments, Filipines és un país democràtic però encara hi ha crisis com ara la desestabilització del govern oficial, els escàndols entre la gent d’autoritat, deutes creixents tant a nivell local com internacional, falta de treball, abusos sexuals i físics a menors.

 

CALOOCAN

Projecte_ Adequació del centre per a la mainada més desfavorida del Caloocan.

Asociació:  Carmelite Sisters of Charity – Vedruna 

Descripció: L’escola també va anar creixent. Actualment hi ha uns 60 nens i nenes que es preparen per accedir a la primària. Hi ha dos nivells, a l’incial hi ha 25 alumnes i al segon 35. Les famílies de l’alumnat contribueixen amb la mà d’obra o amb el que poden (fent fires, venent productes, netejant…) els que no poden contribuir econòmicament.  Les males condicions climatològiques de la zona, la mala qualitat dels materials i els anys de construcció fan que contínuament s’hagin de fer reformes al centre

RENIBOWN

Projecte_ Creació d’una cooperativa local per  millorar la desnutrició i la pobresa dels indigenes Manobo a Renibown.

Asociació:  Carmelite Sisters of Charity – Vedruna 

Descripció: La situació econòmica i per tant de salut i alimentació a Renibon es molt precària. El fet d’estar tan allunyats i de quedar-se aïllats durant l’època de pluges empitjora la situació. La desnutrició i pobresa son comunes a totes les famílies que resideixen a la zona. Amb aquest projecte es vol millorar la condició de vida d’aquesta població.Projecte_ Creació d’una cooperativa local per  millorar la desnutrició i la pobresa dels indigenes Manobo a Renibown.

TAGAYTHAY

Projecte_ Enfortiment del desenvolupament integral i la qualitat de vida de 16 menors abandonats per les seves famílies.

Asociació:  Carmelite Sisters of Charity – Vedruna 

Descripció: Creiem que mitjançant aquest projecte els nens desfavorits i/o orfes podran desenvolupar un aprenentatge integral com a persones així com millorar la seva qualitat de vida. D’aquest projecte se’n derivaran l’accés a les eines i els mitjans per tal d’aconseguir un desenvolupament integral així com una cura al seu trauma psico-emocional degut a les seqüeles produïdes per les seves experiències traumàtiques fet que facilitarà la reconciliació familiar i la integració social. Tot això farà augmentar l’aprenentatge escolar i les competències dels nens i les nenes augmentant la seva participació en el procés educatiu i en les activitats comunitàries. També els facilitarà el desenvolupament dels seus potencials innats i les seves capacitats aconseguint arribar a ser individus responsables i independents.

PROJECTES A MOÇAMBIC

MOÇAMBIC

Si em vols comprendre

vine i inclina’t sobre la meva ànima africana

en els planys dels negres traginers,

en els tambors frenètics dels machopes,

en la rebel·lió dels machanganas,

en l’estranya melodia que vola,

en una cançó nascuda dins la nit.

I no em preguntis res més

si el que vols és conèixer-me.

  Noémia de Sousa

Moçambic és un país de l’Àfrica austral de 80.1590 Km2 i més de 20 milions d’habitants. La població es majoritàriament rural i viu en poblacions o comunitats aïllades.

La capital, Maputo, és una aglomeració urbana desordenada i molt poblada amb 1.300.000 habitants  que viuen en grans barris marginals.

Sorprèn la pobresa extrema en què viu molta gent, tant a les ciutats com al camp. Van aconseguir la independència de Portugal el 1975 però, de seguida, una guerra civil va deixar el país desestructurat i en la misèria més absoluta.

Els recursos naturals del país estan explotats per sud-africans, portuguesos o actualment també per empreses xineses. Hi ha agricultura de subsistència i molt poca indústria.

La immigració cap a Sud-àfrica és el somni i l’objectiu de molts caps de família i de joves per sobreviure. Aquesta immigració econòmica repercuteix molt negativament en l’economia del país. La falta d’homes i el retorn d’aquests amb malalties, sobretot la SIDA, fa que aquesta malaltia s’hagi estès per tot el país amb més del 30% d’afectats, seropositius. Aquesta situació no ajuda per tal que el país entri en la fase de prosperitat que es desitjaria.

La dona és qui porta a les espatlles la feina familiar més dura, així com també  el treball al camp per a obtenir el menjar diari de la família.

MAPUTO

Maputo, antiga Lourenço Marques, és una ciutat diferent de qualsevol altra ciutat africana. És una ciutat semblant a una ciutat europea, amb l’Oceà Índic al fons. Hi conviu l’arquitectura de l’època colonial portuguesa, com ara l’estació de tren i la Casa de Ferro, amb edificis sense cap mena d’atractiu. El centre, ple de grans superfícies comercials, bancs, serveis, hotels i restaurants de tots els nivells, contrasta amb la gran misèria de les barriades on no hi ha ni llum ni aigua i la brutícia i la misèria hi són presents.

Projecte_Ajut en material escolar per a 100 infants orfes i seropositius. 

Associació  : SIM Solidariedade para infância em Moçambique

L’associació ofereix suport als infants acollits en centres estatals. En aquest projecte es dotarà 100 infants del material necessari per a un curs escolar.

 

INHAMBANE

És la capital de la província del mateix nom i es troba a la badia natural formada a la desembocadura del riu Matumba a l’Oceà Índic. És una ciutat d’amplis carrers i avingudes, d’arquitectura colonial i amb un passeig vora el mar per on es pot passejar amb tota tranquil·litat veient les espectaculars marees i les postes de sol. Les platges properes, Tofo, Tofinho, Ponta da Barra, Baia dos Cocos són d’una bellesa natural impressionant. Són freqüentades tant per la gent del país com pel turisme que es va consolidant. El turisme, que normalment comporta avantatges i inconvenients pels habitants locals, aquí de moment no els beneficia.

Projecte_Escolinha Nhassanana al Barri Josina Machel de Inhambane

Associació : POSITIVO

Xarxa Solidària de SFG ha col·laborat en la construcció i posada en funcionament de l’escolinha en el Barri de Josefina Machel d’Inhambane, que ha afavorit mares i pares a incorporar-se en feines retribuïdes. També ha iniciat els infants a hàbits i a l’ensenyament preescolar.

 

Projecte_Educació en la prevenció de la SIDA i de la convivència amb la malaltia en el Barri de Josina Machel d’Inhambane. Fase I

Associació: POSITIVO

Treball de sensibilització i bones pràctiques de salut en els col·lectius de metges tradicionals, líders comunitaris i seropositius en concepte de prevenció i convivència amb el VIH, mitjançant audiovisuals i música.

Projecte_Curs de primers auxilis i farmacioles per a 6 col·lectius del Barri Josina Machel d’Inhambane 

Associació: POSITIVO

Es realitzarà un curs de primers auxilis i s’entregarà una farmaciola First-Aid als sis col·lectius amb quals es treballarà en el projecte 02/11: metges tradicionals, líders comunitaris, seropositius, associacions de dones i joves esportistes.

MALAMBA-EP1 NHAMBUICA

Comunitat del districte de Massinga, al nord de la província d’Inhambane. Població rural molt disseminada amb falta de serveis com l’electricitat, l’aigua i la telefonia.

Projecte_Canvi de la bomba manual del pou d’aigua de la comunitat i curs de mecànica per al manteniment del pou.

Associació: AMADAC

La manca d’aigua a la zona de Malamba i Nhambuica és el problema més important al qual cal trobar una solució urgent. Els desplaçaments als pous més propers obliguen les dones i els nens a fer llargues caminades per proveir l’aigua a la família.