El Salvador

MUJER SALVADOREÑA

TRABAJADORA Y CAMPESINA

YO LE CANTO A TUS MANOS

DE TERNURA Y VALENTÍA.

A TUS MANOS QUE TANTO SABEN

DE TORTEAR Y ACARICIAR

A TUS MANOS QUE TRABAJAN

POR UNA NUEVA SOCIEDAD.

 

SITUACIÓ DEL PAÍS

 

Superfície: 21.048 Km2

Habitants: 6 milions (aprox).

Capital: San Salvador

Divisió administrativa: 14 departaments.

Moneda: dòlar

Idioma: espanyol

El Salvador és el país més petit d’Amèrica Central i un dels més densament poblats. La seva història està plena de lluites camperoles i socials, l’ultima  va durar dotze anys i va enfrontar en una guerra civil el govern  i el Frente Farabundo Martí para la Liberación Nacional (FMLN) que va acabar el 1992 amb la signatura dels Acords de Pau on es van assegurar reformes polítiques i militars, però no van aprofundir en  l’aspecte  social.

Actualment el país es troba immers en la dolarització, la privatització dels serveis bàsics i la  manca d’ajudes a l’agricultura (activitat bàsica de la majoria de la població), per això l’emigració cap a EEUU és l’única alternativa de futur (els diners que envien des d’EEUU als seus familiars és la principal font d’ingrés de divises d’El Salvador).

 

NUEVA  TRINIDAD

Nueva trinidad és un municipi rural i muntanyós, d’uns 2500 habitants, al nord del departament de Chalatenango, que fa frontera amb Honduras. El municipi, devastat per la guerra (19809-1992), es va repoblar amb gent provinent dels camps de refugiats l’any 1991. La població ha hagut de reconstruir els diferents veïnats des de zero, amb el  seu esforç i l’ajuda de les ONGS. Gràcies a l’organització comunal i al recolzament internacional ha pogut tirar endavant l’educació, el centre de salut, la construcció d’habitatges, aconseguir llum i aigua potable,… L’activitat econòmica principal és la de subsistència, amb producció de gra bàsic. 

 

L’agermanament


Es va oficial l’any 1999, amb el compromís dels ajuntaments dels dos pobles. La Xarxa solidària de SFG es coordina amb la “Comisión de hermanamiento” de Nueva Trinidad, que té representants de les directives comunals i de l’alcaldia municipal. La nostra tasca consisteix en ajudar a desenvolupar un Pla Integral de zona mitjançant el seguiment dels projectes necessaris, amb l’aportació de recursos humans  i materials.

 

*Durant els primers anys es va col·laborar en la reconstrucció del poble:

Centre Cultural, menjadors per a les escoles rurals, molins de blat de moro, farmacioles de primers auxilis per a les comunitats més aïllades, …

*En una segona fase es va donar suport a serveis i a petits projectes productius: guarderia, menjador comunal, camió-ambulància, forn de pa,…

*Actualment s’intenta activar l’activitat econòmica amb cooperatives i projectes productius més amplis: centre agrari, piscifactoria,…

 

FORN 

 MOLÍ DE BLAT DE MORO

CENTRE CULTURAL

Consta d’una biblioteca, ludoteca i sala d’ordinadors.

L’objectiu és oferir un material educatiu de suport als nens i joves. Cal tenir en compte que és l’únic lloc de la zona on poden tenir accés a aquest tipus de material.

Un representant de la comunitat coordina les activitats voluntàriament.

Xarxa Solidària fa el seguiment i manteniment del centre.

(foto nena biblio antiga web)

PISCIFACTORIA 

Consta de quatre estanys a l’aire lliure, al costat del riu Gualcinga, on es crien “tilapias”.

L’objectiu és crear llocs de treball a la comunitat, així com oferir peix fresc a tot el municipi i fins i tot als del voltant.

El gestiona la cooperativa “El porvenir”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deja un comentario