El Salvador

EL SALVADOR

El Salvador és un país petit, el més petit de l’Amèrica Central i l’únic que no té costes sobre el Mar del Carib. Una cadena de volcans l’atravessa d’est a oest i l’alçada modera el clima. El terreny és accidentat i poc apte pel cultiu. Les terres planeres són propietat de l’oligarquia. El cafè és el principal producte comercial a les terres altes on també es realitzen cultius de subsistència: blat de moro, frígoles i arròs. A les àrees del pacífic com que són més càlides hi ha plantacions de canya de sucre. És un dels països amb problemes més grans de desforestació. Està molt densament poblat i té una alta taxa de natalitat. El 70% de la població viu en la pobresa i és majoritàriament analfabeta. La majoria dels serveis es troben a la capital i es pot veure una gran diferència entre aquesta i les zones rurals (gran part del territori) pel que fa a les infraestructures bàsiques: educació, sanitat… Els salvadorenys s’originen en el mestissatge dels colonitzadors espanyols amb la població indígena local. El 89% de la població és mestissa, el 10% és indígena i un 1% d’origen europeu. El municipi de Nueva Trinidad es troba a 26 quilòmetres al nord de la capital del departament, Chalatenango. Aquest municipi està format per una capçalera municipal, arran del camí principal i on s’hi pot arribar en cotxe, set “cantones” (Huizúcar, Manaquil, El Sitio, Jaguataya, Carasque, Zacamil i Hacienda Vieja), on només s’hi pot accedir a peu per camins de muntanya i 18 “caserios” i la població total és d’uns 2000 habitants (unes 380 famílies).

• La història del Salvador és plena de lluites entre una classe terratinent minoritària i una majoria pobre explotada. • Des del domini espanyol fins al dia d’avui el país està sotmès a lluites constants • Després de dues eleccions fraudulentes durant la dècada del 1970, el poble s’organitza en lluita reivindicativa. • L’assassinat de Monseñor Romero, símbol de la lluita dels oprimits, l’any 1980, significa l’inici de la guerra civil. • Durant dotze anys el poble salvadoreny pateix una guerra entre les guerrilles organitzades i l’exèrcit del govern ajudat pels Estats Units. • El 1992 es firmen els acords de pau i el país entra en una democràcia governada per les dretes neoliberals (partit d’ARENA)

 

NUEVA TRINIDAD

La Comunitat de Nueva Trinidad fa la funció de capçalera del municipi. Les Comunitats que integren el municipi s’organitzen democràticament, en forma assembleària. Aquesta assemblea escull una Directiva formada per un president i representants dels diferents sectors socials (dones, terres, educació, salut, invàlids de guerra, ramaderia, agermanaments…). La coordinació, per part de Sant Feliu de Guíxols, es concreta a través de la Comissió d’Agermanament; per part de Nueva Trinidad, a través de la Directiva Comunal de la Comunitat capçalera. L’activitat econòmica principal és la producció del gra bàsic: blat de moro, frijol, arròs, ‘maicillo’ i ‘ajonjoli’ i la ramaderia de tipus extensiva. La producció agrícola es desenvolupa a petita escala i s’utilitza pel consum local. Aquesta activitat que realitzen els habitants del municipi es considera una activitat econòmica de subsistència.

 

La nostra tasca a Nueva Trinidad consisteix en fer un seguiment dels projectes aprovats, entregar els diners i material escolar i mèdic als seus destins acordats i recollir les noves propostes per anys vinents. Tot dins un context de convivència i aprenenatge recíproc molt positiu.

Deja un comentario